Собственикът атакува акта в съда, а пътните полицаи от Бургас

...
 Собственикът атакува акта в съда, а пътните полицаи от Бургас
Коментари Харесай

Абсурд със спрян от движение автомобил в Атия заради изменение на шумозаглушителите

 Собственикът нападна акта в съда, а пътните служители на реда от Бургас отхвърлят да измерят шума

Автомобил стои на паркинг в созополското село Атия със залепен стикер с надпис „ Пътна полиция - спрян от придвижване “, а притежателят му Начо Кипров твърди, че актът на КАТ – Бургас е противозаконен. По думите му без да бъде измерено равнището на шума, проверяващите служители на реда са приели, че има техническа щета в шумозаглушителната система. Затова се е свързал с юрист и е решил да си търси правата в съда. 

Любопитно е по какъв начин се мери силата на шума, когато служителите на реда глобяват за прекомерно шумни коли, сподели водещата на „ Тази заран “ Мария Цънцарова. След като полицията в Бургас ускори контрола върху шумните коли и мотори последваха и първите тъжби, добави сътрудника й Златимир Йочев. 

„ В Бургас акцията против шумните коли стартира след поредност от тъжби от жители, че вечер не могат да спят поради гонки по улиците. Справки от КАТ демонстрира, че досега са открити 296 извършители, чиито коли или мотори са спрени краткотрайно от придвижване, тъй като е открито, че се движат без шумозаглушители “, сподели пък кореспондентът Лора Стаматис. 

„ Голяма част от тях след премахване на неизправността още веднъж могат да ги карат, само че не подобен е казусът при Начо Кипров. Той твърди, че автомобилът му е в правила и освен му е формиран акт непозволено, само че към този момент близо седмица колата му стои на паркинг в Атия със залепен стикер с надпис „ Пътна полиция - спрян от придвижване “, прибавя тя. 

„ Виждат се ясно шумозаглушителите на автомобила. В талона на колата написа, че имам разрешени 78 децибела при спряно състояние, само че все пак, без да бъде измерена по безусловно никакъв метод, ми е наложена глобата “, оплаква се Кипров. 

От 15 минути колата моторът на колата работи, само че не са се подали хора от прилежащите блокове, с цел да стачкуват, прибавя Стаматис. 

С мобилно приложение притежателят на спреният от придвижване автомобил мери, че равнището на шума е 68,1 dB до аспуха. 

„ От КАТ даже не си направиха труда да измерят равнището. Казаха ми, че нямам право да карам колата си. Отидох в КАТ с вярата автомобилът да бъде тестван, само че ми бе отказано. Обясниха ми, че с тези гърнета нямало по какъв начин да мине номерът. Трябвало да си намеря истински. Препоръчаха ми да диря втора ръка. В това няма никаква логичност “, разяснява той.

„ Досега не съм имал никакви проблеми. Преди два месеца минах годишен механически обзор. Колата ми е изрядна за каране. По никакъв метод не е измерен шумът, с цел да се потвърди, че е над нормите “, жалва се Начо Кипров. 

Подал съм несъгласие с концепцията колата да бъде измерена вярно, прибавя той.

„ От КАТ – Бургас обясниха, че не стопират колите, не вършат премерване какъв брой шумни са колите, а ги стопират от придвижване, откакто открият, че липсват шумозаглушители или са неизправни “, посочи Лора Стаматис. 

„ От началото на акцията по засилен надзор на тази категория транспортни средства се откриват нерегламентирани промени в структурите на колите и въпросният случай касае тъкмо това нещо – смяна в шумозаглушителната система, което съставлява забележителна техническа нередовност съгласно условията на наредбата за техническите прегледи “, съобщи ст. контрольор Константин Вангелов от „ Пътна полиция “ - Бургас.

„ Това го открива с оглед полицейският чиновник, който сформира актът. Няма потребност от премерване, защото е открито друго нарушаване. Изменението на шумозаглушителната система в доста от случаите води до нараснали равнища на шума. В съответния случай не това е повода, а самото изменение, което е довело до прекъсване от придвижване “, изясни той.

„ Предприел съм ограничения, свързал съм се с юрист. Надявам се да ми бъдат обезпечени уреди, с които действително да мога да измеря шумът на колите! Смятам, че по този начин е редно. Не може да има проби за опиати, за алкохол, а да се стопират коли по персонално убеждение “, сподели още Кипров. 
 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР